Big data: we horen het overal. Het is een futuristische term dieb estemd is voor grote multinationals als Netflix, Uber, Google… Of toch niet? Big data is veel normaler dan we denken, en ook in de fysiotherapiepraktijk wordt de waarde ervan onderschat.

In de zoektocht naar de waarde van big data voor de fysiotherapeut komt de term ‘value-based healthcare’ als snel voorbij. Value-based healthcare, efficiënte gezondheidszorg die meetbare waarde creëert, is een hot topic. Hoe efficiënt ben ik aan het werk? Hoe kan ik mijn kwaliteit verbeteren zonder meer tijd en geld te besteden? Dit soort vragen stelt een fysiotherapeut zich met regelmaat. Met meer inzicht in zorg- en bedrijfsresultaten kunnen zulke vragen beantwoord worden, en kunnen we zien hoe value-based we eigenlijk bezig zijn. De data hiervoor wordt al verzameld: nu het inzicht nog.

Slimmere fysiotherapeuten
De inzichten die uit big data gehaald kunnen worden hebben veel waarde, want ze maken de fysiotherapeut slimmer. Het geeft een therapeut Business Intelligence door antwoord te bieden op lastige vragen over de bedrijfsvoering. Hoe functioneert mijn praktijk, hoe efficiënt werken mijn therapeuten, hoe presteer ik ten opzicht van andere praktijken? Aan de andere kant geven zulke inzichten de therapeut Clinical Intelligence. Het maakt de fysiotherapeut slim door risico- en behandelprofielen op te stellen, herstelprocessen te voorspellen, nabehandelingen en controles zo goed mogelijk in te plannen en recidivering te managen. Door data te verzamelen worden trends en behandelprofielen in kaart gebracht, en kan een praktijk proactief de beste behandeling geven aan iedere individuele patiënt.

Pilot van SpotOnMedics Intelligence
Op dit moment nemen een aantal praktijken in Nederland deel aan een pilot van SpotOnMedics Intelligence. Deze nieuwe tool van SpotOnMedics gebruikt data om inzichten te genereren en daarmee meer Intelligence aan iedere fysiotherapeut te geven. Benieuwd? Kom tijdens Fysio-Xperience naar de presentatie van Monique Rientjes, data scientist van SpotOnMedics. In Plug In City neemt ze u mee naar de wereld van data en vertelt ze alles over het groeiende belang hiervan voor de fysiotherapeut.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *