Line up.

Suzanne Verheijden

Dagvoorzitter

Klaar voor de toekomst!?

Suzanne zal ons als dagvoorzitter met aanstekelijk enthousiasme en dosis humor door de dag helpen. Daarnaast toetst zij aan het eind van het festival live of de aanwezige fysiotherapeuten wel echt klaar zijn voor de toekomst!
In het dagelijks leven werkt Suzanne als strategisch innovatie-adviseur in de zorg en richt zich op de zorgprofessional van de toekomst. Dat doet ze niet alleen als adviseur, maar ook als spreker, dagvoorzitter, trainer, auteur en theatermaker bij Buro StrakZ.

Tjarco Koppenaal

Promovendus / Docent-Onderzoeker Fontys Hogeschool

Remco Arensman

Promovendus/Fysiotherapeut/Docent UMC Utrecht

e-Exercise Lage Rugpijn: Blended zorg bij lage rugpijn

Binnen deze workshop ervaar je wat blended zorg is voor patiënten met lage rugpijn. Aan de hand van een casus nemen we je mee in de invulling van onze blended care interventie voor patiënten met a-specifieke lage rugpijn. Hierbij laten we je graag de meerwaarde ervaren van het integreren van een smartphone applicatie binnen de behandeling van de patiënt.

Wendy Hendrickx

Geriatrie fysiotherapeut, docent Fontys Hogeschool

Roderick Wondergem

Phd student, onderzoeker, docent en fysiotherapeut Fontys Hogeschool

Beweeggedrag bij mensen na een beroerte?

Per jaar krijgen circa 43.000 mensen in Nederland een eerste beroerte. Ruim veertig procent heeft daarna dagelijks beperkingen. Een van de aspecten in de tertiaire preventie voor mensen na een beroerte is het beweeggedrag. Het RISE-cohort-onderzoek heeft dit gedrag van 200 mensen na een beroerte in kaart gebracht. Wendy en Roderick presenteren de resultaten van de RISE-studie uiteengezet en laat je nadenken over de complexiteit van beweeggedrag bij mensen na een beroerte: welke gedragskenmerken spelen een rol en hoe coaching op beweeggedrag in te zetten in de praktijk.

Jelle Heisen

Eigenaar Movement Academy en Fysiotherapiepraktijk Movamento

Jelle Heisen, sinds 2006 fysiotherapeut, heeft op nationaal niveau atletiek (400 meter) bedreven en benadert zijn vak met dezelfde topsportmentaliteit. Jelle werkt op dit moment in zijn fysiotherapiepraktijk en bij Movement Academy. Daarnaast heeft hij samen met orthopedisch chirurg Dr. Eygendaal ‘Stichting Elleboogkliniek.nl’ opgericht.

De schouder: van online naar hands on

Tijdens de workshop zullen we het onderzoek en behandelopties doorlopen. Dit doen we vanuit richtlijnen en wetenschappelijke bibliotheek op de website Movement Academy. Deze richtlijn zullen we vertalen naar hands on behandelingen. Je leert in deze workshop dus hoe je de wetenschap en het online platform kunt gebruiken in de behandeling van je schouderpatiënt!

De behandelbank in deze workshop is ter beschikking gesteld door Fisik.

Miriam van der Velde

Geriatriefysiotherapeut, junior-onderzoeker, docent Hogeschool Utrecht

Edwin Geleijn

Fysiotherapeut, zorginnovator

Workshop ‘Beter Voorbereid’

Beter Voorbereid is een e-health applicatie die patiënten helpt met leefstijladvies in voorbereiding op een grote operatie. Na een korte introductie over het project Beter Voorbereid en de resultaten van het pilot onderzoek bij 100 patiënten worden deelnemers uitgedaagd vanuit verschillend perspectief na te denken over de implementatie van de innovatie ‘Beter Voorbereid.’

Esther Bloemen-Van Gurp

Projectleider-onderzoeker Fontys Hogeschool

Aan de slag met positieve gezondheid

Ervaar het gedachtengoed van positieve gezondheid. Hoe kan je het spinnenweb inzetten in een gesprek met je cliënt, hoe voer je het ‘andere’ gesprek en hoe kan je komen tot veranderdoelen.

Corelien Kloek

Senior-onderzoeker Innovatie Beweegzorg Hogeschool Utrecht / Fysio Future Lab

Dorien Ginsel

Onderzoeker Innovatie Beweegzorg en docent/projectmanager Instituut voor Bewegingsstudies Hogeschool Utrecht / Fysio Future Lab

Het Fysio Future Lab ondersteunt en verbindt patiënten, (toekomstige) beweegzorgprofessionals en ontwikkelaars van nieuwe technologie in de beweegzorg.

Fysio Future Lab: Test Exodus Burned
en
Fysio Future Lab: Test HoloMoves

Binnen deze sessies krijg je een inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van technologie binnen de fysiotherapie. Exodus Burned (Virtual Reality Experience) en HoloMoves (Augmented Reality Experience) presenteren in afzonderlijke sessies hun gloednieuwe ontwerp en als potentiële eindgebruiker krijg jij de kans om deze te testen en te beoordelen. Wie weet wordt deze technologie met dank aan jouw input uiteindelijk een praktijk-succes!

Darcy Ummels

Bewegingswetenschapper (Phd) Zuyd Hogeschool en fysiotherapeute

Marc Koppert

Docent Mens en Techniek|Biometrie Zuyd Hogeschool, projectleider/onderzoeker LIME Wearable Werkplaats

Activiteitenmeters en andere wearables in de fysiotherapie: wat en hoe?

Activiteitenmeters worden steeds meer gebruikt en hebben ook potentie binnen de fysiotherapie, maar hoe kunnen we deze dan inzetten? Daarnaast komen er steeds meer wearables, draagbare meetapparatuur, op de markt, vooral in het sportdomein. Darcy en Marc laten ons zien hoe je hier slim gebruik van maken en deze kunt inzetten in de fysiopraktijk en hoe dat binnen het LIME (Limburg Meet) project wordt gedaan.

Onderzoeker Smart Devices en docent Engineering Zuyd Hogeschool

In het onderzoeksproject De patiënt weer in zijn kracht heeft Ruud de mogelijkheden van sensorfeedback geëxploreerd.

iCaptur demonstratie

iCaptur helpt sporters en revalidanten bij de uitvoering van spierversterkende oefeningen en geeft daarbij inzicht in hun progressie. Hierbij worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyses gemaakt van de bewegingen. In een demo worden live data opgenomen. Ruud gaat graag in discussie over de output!

Twan Verboom

Fysiotherapeut Verantwoord Hardlopen

Gert-Jan Wassink

Digital Running Coach

Digital Running Lab helpt ‘Verantwoord Hardlopen’

Er komt meer en meer technologie beschikbaar die het mogelijk maakt om diverse soorten metingen en testen sneller en beter uit te voeren, zowel indoor als outdoor. Deze technologie geeft ook goede ondersteuning voor zelfmeting en ‘begeleiding of afstand’, waar zowel de fysiotherapeut als bijvoorbeeld de coach van kunnen profiteren. Ook geeft dit interessante mogelijkheden om meer aan preventie te doen en om ‘verantwoord hardlopen’ praktisch en concreet vorm te geven.

Teststation Digital Running op Xperiencelab
Test jezelf en laat je doormeten op de loopband*. Na een paar minuten weet je alles over je biomechanica, vorm en belastbaarheid. Handige input voor je training en therapie. Je krijgt direct een persoonlijk rapport, ter plekke of via de mail.

* Beschikbaar gesteld door Fisik

Frank van Zon

Partner & Programmadirecteur Benelux Physitrack

Videoconsult in de fysiotherapie. Het kan, maar hoe?

In de afgelopen jaren is er vaker gesproken over het videoconsult in de fysiotherapie. Dankzij eerdere inspanningen van onder andere het Ministerie van VWS, NZa en Physitrack is het nu mogelijk om dit in te zetten, maar hoe? Tijdens deze sessie vertelt Frank over de weg hiernaartoe, de vergoeding via prestatiebeschrijvingen, mogelijkheden voor eHealth in de fysiotherapie en hoe je jouw patiënt kunt behandelen op afstand zonder dat hij/zij bij jou in de praktijk is.

Maikel Trommelen

Fysiotherapeut Sint Maartenskliniek Real Health

Melanie Falarz

Fysiotherapeut Sint Maartenskliniek Real Health

De projectleiding van aan Backing App gerelateerde projecten ligt bij Marieke Soree en Lilian Beijer. In een nauwe samenwerking tussen  RealHealth (onderdeel van de Sint Maartenskliniek) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen borgen zij circulatie van kennis tussen zorgprofessionals en onderzoekers naast onderwijs over de concepten van de Backing App.

Backing App: e-coaching op weg naar eigen regie over functioneren met chronische lage rugpijn

Beide fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met een evidence-based cognitieve gedragstherapeutische benadering van patiënten met chronische lage rugpijn: de Acceptance and Commitment Therapy.  Zij wenden hun expertise aan in een intensief, twee weken durend pijnmanagementprogramma voor rugpijnpatiënten bij wie psychosociale factoren  van invloed zijn op hun functioneren. Tijdens de workshop maak je kennis met de eHealth-variant van deze behandelmethodiek: Ervaar de Backing App!

Xperiencelab

Maar er is meer. Stap uit je comfortzone en laat je uitdagen door demo’s, games en entertrainers op het Xperiencelab…  ervaar samen met collega’s de interactie tussen mens en machine. Start-ups tonen hun innovaties, denk mee met nieuwe concepten en test de prototypes zelf.

Uitdagingen op het Xperiencelab

Suze Toonders

Fysiotherapeut Academische Werkplaats Fysiotherapie en docent-onderzoeker Fontys Paramedische Hogeschool

Demo Xperiencelab
De inzet van blended fysiotherapie (zowel online als face-to-face) voor mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Deze demo geeft inzicht in de PARASOL-behandeling, een blended geïndiceerd eerstelijns preventieprogramma. De informatie die de patiënt thuis zelf kan volgen is inzichtelijk. Dit zijn online-informatiemodules, oefeningen en een online (graded activity) beweegprogramma. De opdrachten die patiënten meekrijgen ter voorbereiding aan de face-to-face-behandelingen worden eveneens gedeeld.

Innovaties en toekomstontwikkelingen waarmee je verder komt

Intramed speelt in op de voortschrijdende digitalisering met onder meer MijnZorgApp (biedt patiënten video-instructies en herinnert hen aan het uitvoeren van deze oefeningen) en AssistYou, een digitale, telefonische assistent die verbonden is met het Intramed-platform en hierdoor de patiënt 24/7 helpt met het plannen van een afspraak.

Aarnout Brombacher

Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven / Lid TopTeam Sport

Technology for Vital People

Dat een structureel gebrek aan evenwicht tussen voedselinname en fysieke activiteiten kan leiden tot obesitas en gerelateerde chronische ziekten is bekend. En toch zijn deze aandoeningen maar moeilijk te behandelen. Aarnout gaat met ons proberen te begrijpen hoe dat komt en wat je er met de recente technologische ontwikkelingen aan kunt doen.

Health Tech Yard

Proeftuin Zorginnovaties

Where ideas grow into innovations

Health Tech Yard is een proeftuin waar studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven, zorgorganisaties en eindgebruikers in co-creatie ideeën uitwerken, testen en ontwikkelen tot een concrete innovatie om de zorg. Health Tech Yard wordt ondersteund door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen en mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid.

Marian Fonville

Oprichtster platform Samen Beter Thuis en Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie

Samen Beter Thuis: zelfzorg in kracht door kennisoverdracht

Tijdens de presentatie zal geriatriefysiotherapeut Marian Fonville vertellen over de uitdagingen rond de ontwikkeling van dit platform en uitleg geven over het gebruik. We maken samen een webapp en maken kennis met de online-cursussen.

Maarten Thysen

Co-founder IPitup / Zaakvoerder GRIT Belgian Sports Clinic

Miel Vanhaverbeke

Zaakvoerder IPitup

De beweegbank en … IEDEREEN BEWEEGT

Hoe krijgt de innovatieve beweegbank en de bijhorende app een heel divers publiek in beweging? Letselpreventie staat daarbij centraal. Een lezing over hoe topsportkennis en -ervaring getransfereerd wordt naar bewegen in de breedte. Info: www.ipitup.be

De beweegbank, een zitbank die doet bewegen! Praktijksessie waarin je op een actieve en laagdrempelige manier kennis maakt met de diverse mogelijkheden van de innovatieve beweegbank en de bijhorende app. Sportkledij is niet noodzakelijk.

Monique Rientjes

Data Scientist SpotOnMedics

Big data en Value based healthcare, wat kan ik ermee?

Monique neemt je mee in de wereld van data. Dat begint bij het bewust maken van welke data we allemaal genereren in ons dagelijks leven. Daarna zoomen we in op de fysiotherapiepraktijk, want big data is niet langer een futuristische term die alleen bestemd is voor Netflix, Uber of Google. Wat in het continue veranderende zorgveld maakt dat we data nodig hebben als fysiotherapeut? En hoe kunnen we het op een eenvoudige manier gebruiken om inzicht te krijgen in bereikte zorg- en bedrijfsresultaten? Laat je informeren over de vele mogelijkheden van big data en ga mee op reis naar de praktijk van de toekomst. Lees meer

Nathan Traas

Mede-oprichter Fysiosoft / Eigenaar FytekPro Sportslab

Nathan is 10 jaar fysiotherapeut, wielertrainer en ontwikkelaar van Fytek-huiswerkoefeningen. Sinds 3 jaar maakt hij het online Platform FytekPro.

Zijn blessures te voorspellen?

Kunnen we in de toekomst met de voor handen zijnde data sportprestaties verbeteren en blessures voorkomen? FytekPro is een platform dat juist op de breedtesport inzet.

Loek van de Heide

Docent onderzoeker Zuyd Hogeschool

Ramon Jongen

Docent onderzoeker Zuyd Hogeschool

VR-toepassingen in de gezondheidszorg

In deze sessie worden verschillende toepassingen van Virtual Reality (VR) in diverse aspecten van de gezondheidszorg gedemonstreerd: VR loopband en revalidatie, VR en sociaal welzijn, VR als exergame (diverse demo’s). Een open workshop waarbij er ruimte voor interactie is en waarbij studenten van diverse opleidingen van Zuyd Hogeschool aanwezig zullen zijn.

Jules Hilkens

CEO Chairgonomics

Demo Chairgonomics

Als zitten het nieuwe roken is, waarom doen we het dan nog? De visie van Chairgonomics is om mensen meer bewust te maken van hun zitgedrag, en dit te verbeteren in een interactieve manier. Op het Xperiencelab zal het team van Chairgonomics deze visie verspreiden via hun product, dat het zitgedrag van mensen zal verbeteren.

Yff Verstraeten

Student Industrial Design Tu/e

Smart Rollator

Om het rollatorgebruik veiliger te maken en de jaarlijkse ongevalskosten te verlagen, ontwerp ik samen met Libra Revalidatie & Audiologie een slim rollatorsysteem. Het systeem detecteert een veilige of onveilige situatie door de gebruiker te monitoren met een camera. De software, die is getraind met foto’s van mensen die op een correcte en incorrecte manier de rollator gebruiken, zal per situatie bepalen of het systeem de elektro-aangedreven rem moet activeren. Met dit project willen we de hoeveelheid rollator gerelateerde ongelukken verminderen en daardoor een ​​smart vangnet worden voor rollatorgebruikers.

Lia Baars

Docent onderzoeker Fontys Sporthogeschool en lectoraat Move to Be.

Gezonde leefstijl, gezond ouder worden?

We worden met zijn allen steeds ouder en willen dat op een gezonde manier doen. Dat brengt voor alle levensfasen specifieke maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Gezinnen met jonge kinderen worstelen met de balans tussen werk en privé, werknemers zijn op zoek naar manieren om duurzaam inzetbaar te blijven en met zijn allen streven we er naar om zorgeloos oud te worden. Inzetten op een gezonde leefstijl is daarvoor essentieel, maar meteen complex in een zorgstelsel dat gebaseerd is op zorg en ziekte in plaats van op preventie en gezondheid. In deze workshop benaderen we gezond ouder worden vanuit een totaalperspectief, waarbij we op zoek gaan naar de rol van gezonde leefstijl.

Martin Vloedgraven

Yogadocent, coach, ledenadviseur KNGF

Alles wat je met aandacht doet is Yoga

In drie yogasessies laat Martin zien dat de we als fysiotherapeut binnen ons werk veel meer doen aan/met yoga dan we beseffen. We hebben een geweldige bagage door onze kennis over spanning-ontspanning, bewegen en ademhaling. Oost-west, fysiotherapie op zijn best…

Naast de paramedische en bedrijfskundige kant van het vak, dat Martin nog altijd uitoefent, verdiepte hij zich in oosterse gezondheidszorg.

Arne Goedhart en Ton de Lange

Libra Revalidatie & Audiologie

Fitbox2Go: fysieke training voor mensen met sta- en loopproblemen

Het Ir. Otten Fieldlab, onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie, heeft een nieuw innovatief oefengereedschap ontwikkeld voor mensen met een beperking; de Fitbox2Go. Hiermee kunnen zij buiten de muren van een revalidatiecentrum, bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut, zorginstelling of in de thuissituatie, trainen op kracht en conditie. De bijbehorende app begeleidt gebruikers door een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma.

Onze line-up in actie zien?

Kies op Fysio-Xperience uit het ruime aanbod van inspiratiesessies, pitches, demonstraties en games op het Futurelab. Geweldig als je je laat uitdagen door trainers, sprekers en entertainers op het gebied van technologie en (beweeg)zorg, health- en sensor-toepassingen, Virtual Reality in de revalidatie, Topsport Experience: “Haal het beste uit jezelf!”, online trainingtools, biohacking, big data, (digitale) zorginnovatie en nog veel meer…Ervaar samen met collega’s de interactie tussen mens en machine!