Line up.

Jelle Heisen

Eigenaar Movement Academy en Fysiotherapiepraktijk Movamento

Jelle Heisen, sinds 2006 fysiotherapeut, heeft op nationaal niveau atletiek (400 meter) bedreven en benadert zijn vak met dezelfde topsportmentaliteit. Hij heeft veel ervaring in de begeleiding van topsporters en orthopedische patiënten.
Jelle werkt op dit moment in zijn fysiotherapiepraktijk en bij Movement Academy. Daarnaast heeft hij samen met orthopedisch chirurg Dr. Eygendaal ‘Stichting Elleboogkliniek.nl’ opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen fysiotherapie en orthopedie. In het bijzonder richt Jelle zich op het ellebooggewricht.

De schouder: van online naar hands on

Tijdens de workshop zullen we het onderzoek en behandelopties doorlopen. Dit doen we vanuit richtlijnen en wetenschappelijke bibliotheek op de website Movement Academy. Deze richtlijn zullen we vertalen naar hands on behandelingen. Je leert in deze workshop dus hoe je de wetenschap en het online platform kunt gebruiken in de behandeling van je schouderpatiënt!

Corelien Kloek

Senior-onderzoeker Innovatie Beweegzorg Hogeschool Utrecht / Fysio Future Lab

Dorien Ginsel

Onderzoeker Innovatie Beweegzorg en docent/projectmanager Instituut voor Bewegingsstudies Hogeschool Utrecht / Fysio Future Lab

Het Fysio Future Lab ondersteunt en verbindt patiënten, (toekomstige) beweegzorgprofessionals en ontwikkelaars van nieuwe technologie in de beweegzorg.

Explore new technologies: Van praktijk-idee tot prototype
Test new technologies: Van prototype tot praktijk-succes

Binnen deze twee sessies kijken we of én hoe technologie een oplossing kan bieden voor het praktijkprobleem waar jij dagelijks tegenaan loopt. We doorlopen hierbij de stappen van design thinking. Ook testen we prototypes van nieuwe technologie op fysiotherapeutische bruikbaarheid en toepasbaarheid. Wie weet wordt jouw praktijk-idee uiteindelijk doorontwikkeld tot een prototype en wordt deze met dank aan jouw input uiteindelijk een praktijk-succes!

Darcy Ummels

Bewegingswetenschapper (Phd) Zuyd Hogeschool en fysiotherapeute

Marc Koppert

Docent Mens en Techniek|Biometrie Zuyd Hogeschool, projectleider/onderzoeker LIME Wearable Werkplaats

Activiteitenmeters en andere wearables in de fysiotherapie: wat en hoe?

Activiteitenmeters worden steeds meer gebruikt en hebben ook potentie binnen de fysiotherapie, maar hoe kunnen we deze dan inzetten? Daarnaast komen er steeds meer wearables, draagbare meetapparatuur, op de markt, vooral in het sportdomein. Darcy en Marc laten ons zien hoe je hier slim gebruik van maken en deze kunt inzetten in de fysiopraktijk en hoe dat binnen het LIME (Limburg Meet) project wordt gedaan.

Miriam van der Velde

Geriatriefysiotherapeut, junior-onderzoeker, docent Hogeschool Utrecht

Edwin Geleijn

Fysiotherapeut, zorginnovator

Workshop ‘Beter Voorbereid’

Beter Voorbereid is een e-health applicatie die patiënten helpt met leefstijladvies in voorbereiding op een grote operatie. Na een korte introductie over het project Beter Voorbereid en de resultaten van het pilot onderzoek bij 100 patiënten worden deelnemers uitgedaagd vanuit verschillend perspectief na te denken over de implementatie van de innovatie ‘Beter Voorbereid.’

Twan Verboom

Fysiotherapeut Verantwoord Hardlopen

Gert-Jan Wassink

Digital Running Coach

Digital Running Lab helpt ‘Verantwoord Hardlopen’

Er komt meer en meer technologie beschikbaar die het mogelijk maakt om diverse soorten metingen en testen sneller en beter uit te voeren, zowel indoor als outdoor. Deze technologie geeft ook goede ondersteuning voor zelfmeting en ‘begeleiding of afstand’, waar zowel de fysiotherapeut als bijvoorbeeld de coach van kunnen profiteren. Ook geeft dit interessante mogelijkheden om meer aan preventie te doen en om ‘verantwoord hardlopen’ praktisch en concreet vorm te geven.

Teststation Digital Running op Xperiencelab
Test jezelf en laat je doormeten op de loopband. Na een paar minuten weet je alles over je biomechanica, vorm en belastbaarheid. Handige input voor je training en therapie. Je krijgt direct een persoonlijk rapport, ter plekke of via de mail.

Onderzoeker Smart Devices en docent Engineering Zuyd Hogeschool

In het onderzoeksproject De patiënt weer in zijn kracht heeft Ruud de mogelijkheden van sensorfeedback geëxploreerd.

iCaptur demonstratie

iCaptur helpt sporters en revalidanten bij de uitvoering van spierversterkende oefeningen en geeft daarbij inzicht in hun progressie. Hierbij worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve analyses gemaakt van de bewegingen. In een demo worden live data opgenomen. Ruud gaat graag in discussie over de output!

Maikel Trommelen

Fysiotherapeut Sint Maartenskliniek Real Health

Melanie Falarz

Fysiotherapeut Sint Maartenskliniek Real Health

De projectleiding van aan Backing App gerelateerde projecten ligt bij Marieke Soree en Lilian Beijer. In een nauwe samenwerking tussen  RealHealth (onderdeel van de Sint Maartenskliniek) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen borgen zij circulatie van kennis tussen zorgprofessionals en onderzoekers naast onderwijs over de concepten van de Backing App.

Backing App: e-coaching op weg naar eigen regie over functioneren met chronische lage rugpijn

Beide fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met een evidence-based cognitieve gedragstherapeutische benadering van patiënten met chronische lage rugpijn: de Acceptance and Commitment Therapy.  Zij wenden hun expertise aan in een intensief, twee weken durend pijnmanagementprogramma voor rugpijnpatiënten bij wie psychosociale factoren  van invloed zijn op hun functioneren. Tijdens de workshop maak je kennis met de eHealth-variant van deze behandelmethodiek: Ervaar de Backing App!

Xperiencelab

Maar er is meer. Stap uit je comfortzone en laat je uitdagen door demo’s, games en entertrainers op het Xperiencelab…  ervaar samen met collega’s de interactie tussen mens en machine. Start-ups tonen hun innovaties, denk mee met nieuwe concepten en test de prototypes zelf.

Uitdagingen op het Xperiencelab

  • Teststation Digital Running: loopanalyses
  • Blended care in de fysiotherapie: e-exercise lage rugpijn
  • PARASOL, preventieve zorg voor mensen met grote kans op chroniciteit
  • Wearables EIZT
  • Psysitrack: eHealth-oplossingen voor de fysiotherapie
  • IPitup: beweegbank
  • TU/e: demo’s studenten Industrial Design en Mechanical Engineering
  • Health Tech Yard: startups TU/e
  • JimFIT: full body motion capture system

Roderick van Wondergem

Phd student, onderzoeker, docent en fysiotherapeut Fontys Hogeschool

Beweeggedrag bij mensen na een beroerte?

Per jaar krijgen circa 43.000 mensen in Nederland een eerste beroerte. Ruim veertig procent heeft daarna dagelijks beperkingen. Een van de aspecten in de tertiaire preventie voor mensen na een beroerte is het beweeggedrag. Het RISE-cohort-onderzoek heeft dit gedrag van 200 mensen na een beroerte in kaart gebracht. Roderick presenteert de resultaten van de RISE-studie uiteengezet en laat je nadenken over de complexiteit van beweeggedrag bij mensen na een beroerte: welke gedragskenmerken spelen een rol en hoe coaching op beweeggedrag in te zetten in de praktijk.

Innovaties en toekomstontwikkelingen waarmee je verder komt

Intramed speelt in op de voortschrijdende digitalisering met onder meer MijnZorgApp (biedt patiënten video-instructies en herinnert hen aan het uitvoeren van deze oefeningen) en AssistYou, een digitale, telefonische assistent die verbonden is met het Intramed-platform en hierdoor de patiënt 24/7 helpt met het plannen van een afspraak.

Tjarco Koppenaal

Promovendus / Docent-Onderzoeker Fontys Hogeschool

Remco Arensman

Promovendus/Fysiotherapeut/Docent UMC Utrecht

e-Exercise Lage Rugpijn: Blended zorg bij lage rugpijn

Binnen deze workshop ervaar je wat blended zorg is voor patiënten met lage rugpijn. Aan de hand van een casus nemen we je mee in de invulling van onze blended care interventie voor patiënten met a-specifieke lage rugpijn. Hierbij laten we je graag de meerwaarde ervaren van het integreren van een smartphone applicatie binnen de behandeling van de patiënt.

Frank van Zon

Partner & Programmadirecteur Benelux Physitrack

Videoconsult in de fysiotherapie. Het kan, maar hoe?

In de afgelopen jaren is er vaker gesproken over het videoconsult in de fysiotherapie. Dankzij eerdere inspanningen van onder andere het Ministerie van VWS, NZa en Physitrack is het nu mogelijk om dit in te zetten, maar hoe? Tijdens deze sessie vertelt Frank over de weg hiernaartoe, de vergoeding via prestatiebeschrijvingen, mogelijkheden voor eHealth in de fysiotherapie en hoe je jouw patiënt kunt behandelen op afstand zonder dat hij/zij bij jou in de praktijk is.

Aarnout Brombacher

Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven / Lid TopTeam Sport

Technology for Vital People

Dat een structureel gebrek aan evenwicht tussen voedselinname en fysieke activiteiten kan leiden tot obesitas en gerelateerde chronische ziekten is bekend. En toch zijn deze aandoeningen maar moeilijk te behandelen. Aarnout gaat met ons proberen te begrijpen hoe dat komt en wat je er met de recente technologische ontwikkelingen aan kunt doen.

Health Tech Yard

Proeftuin Zorginnovaties

Where ideas grow into innovations

Health Tech Yard is een proeftuin waar studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven, zorgorganisaties en eindgebruikers in co-creatie ideeën uitwerken, testen en ontwikkelen tot een concrete innovatie om de zorg. Health Tech Yard wordt ondersteund door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen en mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid.

Marian Fonville

Oprichtster platform Samen Beter Thuis en Beter Thuis fysiotherapie & ergotherapie

Samen Beter Thuis: zelfzorg in kracht door kennisoverdracht

Tijdens de presentatie zal geriatriefysiotherapeut Marian Fonville vertellen over de uitdagingen rond de ontwikkeling van dit platform en uitleg geven over het gebruik. We maken samen een webapp en maken kennis met de online-cursussen.

PhysioFuture

Studentenvereniging

Symposium “De Toekomst van Fysiotherapie”

Parallel aan het reguliere programma van Fysio-Xperience zal een symposium plaatsvinden van PhysioFuture, een groep studenten samengesteld uit vier verschillende fysiotherapeutische studentenverenigingen in Nederland.  Onderwerp van dit (besloten) symposium is “De Toekomst van de Fysiotherapie”. Drie sprekers gaan hierover met de studenten en elkaar in discussie.

Expeditie Strijp-S

Inspiratietour

Laat je inspireren!

Strijp is het voormalige Philipsterrein dat met zijn historische gebouwen is omgevormd tot een bijzondere creatieve broedplaats. Het is nu dé plek voor innovatie, design en technologie. Ga mee op een inspiratietour langs unieke plekken en bedrijven. Je komt ogen en oren tekort!

Martin Vloedgraven

Yogadocent, coach, ledenadviseur KNGF

Martin bewandelde het pad van fysiotherapeut, leidinggevende, manager tot adviseur bij het KNGF. Naast de paramedische en bedrijfskundige kant van het vak (dat hij nog altijd uitoefent) verdiepte hij zich in oosterse gezondheidszorg, en geeft nu, na opleidingen tot yogadocent, meerdere yogalessen per week aan groepen, individuen en bedrijven.

Alles wat je met aandacht doet is Yoga

In drie yogasessies laat Martin zien dat de we als fysiotherapeut binnen ons werk veel meer doen aan/met yoga dan we beseffen. We hebben een geweldige bagage door onze kennis over spanning-ontspanning, bewegen en ademhaling. Oost-west, fysiotherapie op zijn best…

Onze line-up in actie zien?

Kies op Fysio-Xperience uit het ruime aanbod van inspiratiesessies, pitches, demonstraties en games op het Futurelab. Geweldig als je je laat uitdagen door trainers, sprekers en entertainers op het gebied van technologie en (beweeg)zorg, health- en sensor-toepassingen, Virtual Reality in de revalidatie, Topsport Experience: “Haal het beste uit jezelf!”, online trainingtools, biohacking, big data, (digitale) zorginnovatie en nog veel meer…Ervaar samen met collega’s de interactie tussen mens en machine!